Sunday, August 17, 2008

O6te edna sedmica mina

Porednata sedmica se izniza. Vse pove4e zapo4vam da vnikvam v obstanovkata i 4estno kazano ne mislq 4e bih iskal da jiveq tuka. Ne moga da go definiram o6te, no ima ne6to koeto ne e syvsem nared v taq dyrjava. Kakto i da e. Sedmicata izte4e i ve4e planirame weekenda. S Piotr sme re6ili da vzemem kola pod naem i da poobikolm nablizo. Nabelqzali sme nqkoi ot malkoto zabelejitelnosti naokolo. Ednoto e nqkakyv visq6t most, koito bil dylyg 94 metra a drugoto sa nqkakvi skalni obrazubvaniq i nai-iujnata to4ka na severniq ostrov, kydeto ima far i tiuleni. Nqma da razkazvam podrobno, za6toto ima snimki s komentari v snimka.bg.

4estno kazano za men interesnoto izjivqvane ne be6e da vidq fara, tiuleniete i visq6tiq most, a da 6ofiram s desen volan ot lqvata strana na pytq. Dosta e stranno v pyrviq moment. Vzehme sravnitelno golemi4ka kola - edin SUV - Hyunday Santa Fe. Kolata be6e na 4000 km. Nqma6e i draskotina po neq zatova re6ihme da si platim i dopylnitelnata zastrahovka za 6teti pod $750. Vzehme i edna navigaciq ta da ima pone nqkoi v kolata, koito da kazva pravilnata posoka.

Pyrvata mi rabota kato podkarah kolata be6e da mina prez edin bordiur i da vlqza v nasre6tnoto. Dori navigaciqta ne uspq da me spre. Posle sviknah. Ve4erta se ka4ih do mount Victoria za da svikna s kolata po ostri zavoi na tesen pyt i vsi4ko be6e nared. GPS-a na vry6tane malko se obyrka i bez da iskam se ottrenirah da minavam po vsi4ki krygovi dvijeniq na Wellington, vse pak nakraq uspe6no stignahme do kvartirata.

Hodihme s Piotr i do supermarketa s kolata. Tam kakto si vyrvqh iz magazina i sygledah dva podozritelni subekta, koito se oglejdaha kato gyrmqni zaici i cykaha s ezik. Trygnah sled tqh za6toto mi se stori 4e govorqt na bg. Okazaha se BG bak6i6i, koito sega sa NZ bak6i6i. Dvama bratq - ediniq ot 3 godini tuka, a drugiq ot 1.5. 45 minuti mi razkazvaha jitieto i stradaniqta si, obqsnqvaha mi za jivota si tuka i ako znaeh 4e sedmica po-kysno 6te mi se naloji da 4uq vsi4ki tezi istorii o6te 3 pyti 6tqh da izbqgam s pisyci. Razmenihme si telefonite i se razbrahme da se 4uem za po bira. Vmetnaha 4e imalo i grycka taverna nqkakva sobstvenika im bil priqtel i mojelo da otidem - kakva neveroqtna vyzmojnost da nadniknem v ejednevieto na emigranta :) i to ne kakyv da e emigrant a bak6o. Vse pak polu4ih i cenni ukazaniq ot tqh. Spomenah im 4e ne sym vidql policeiska kola otkakto sym tuka, a te mi kazaha da ne si pravq iliuzii, imalo dosta i bili civilni. Vsi4ki spazvat ograni4eniqta 4e globite bili soleni.

SUV-a e dosta udobna kola za takiva destinacii. Tuk pyti6tata sa strahotni. Dori tam kydeto nqma asfalt ne sa nikak lo6i, no vse pak dobre 4e bqhme s AWD 4e iny4e moje6e i da zakysame na nqkoi mesta, osobeno kogato trqbva6e da presi4ame razni reki, koito nebrejno se spuskaha prez pytq.

Vsi4ki naistina spazvat pravilnika. Ograni4eniqta sa 100 za izvyn grada, malko predi grada e 70 i v grada e 50. 4ast ot pytq be6e s dosta ostri zavoi s dylboki propasti otstrani na pytq, a ot drugata strana skali, koito zapo4vat na polovin metyr ot pytq. Platnatya sa tesni, no se kara bez naprejenie, prez opredeleno rastoqnie ima dopylnitelna lenta za izprevarvane, no i bez neq horata tuka kato gi zastigne kola pri pyrvata otbivka namalqt i spirat za mine koito byrza. Basi kolko sa prosti, vmesto da nastypqt gazta i da mu pokajat na toq, 4e mogat da karat ako iskat.

Na Desi i stava lo6o v kola. Imala problemi s vestibularniq aparat. Na vry6tane dosta se izmy4i. Vale6e, smra4ava6e se i ima6e dosta koli po pytq sys zavoite, a az mai karah malko byrzo, za6toto nqkolko pyti spirah za da vry6ta pory4kata.

Ne6to ne sym dovolen kakyv obrat vzima bloga, stana dosta opisatelen, no mi se struva 4e ne opisvam ni6to insteresno. Imam 4uvstvoto 4e obikalqm iz taq strana bez da moga da si napravq nqkakvi svestni zakliu4eniq za kakvoto i bilo. Prosto si hodq gledam, pravq nqkolko snimki i otivam na drugo mqsto. Ne6to trqbva da se promeni. Mislq 4e pove4e nqma da davam pari za da obikalqm po hrastalacite samo i samo za da se otide nqkyde. 6te si nabeleja 3-4 ne6ta, koito iskam da napravq ili mesta, na koito da otida.

No comments: