Tuesday, September 23, 2008

Edin dylyg weekend - prodyljenie

Ve4erta v Taupo zapo4na rano. Bhqme tam kym 18:00 i osyznahme 4e nqma kakvo da se pravi. Kupihme si biri, koito vposledstvie si otnesohme v Wellington, za6toto v hostela, v koito spqhme nqma televisori v staite, a v TV zalata ne moje da se pie :). Namerihme si Hell pizza, mislq 4e sym spomenaval 4e e nai-dobata pizza v NZ i qdohme tam. Namerihme si i Pub v koito moje6e da se pie i pihme bira. All Blacks spe4eliha sre6tu Australia i vsi4ki se napiha - be6e dosta sme6no. Nabliudavam strannta tendenciq myjete da se obli4at v rokli. Dali poradi nqkakvo izrodeno 4uvstvo za humor ili za6toto iskat da vidqt ne6to slabo s roklq nzn, no e fakt. Staraq se da ne obry6tam vnimanie no e dosta natrap4ivo kogato kym masata ti se dobliji nqkoi obraz s rozova roklq, brada i v4era6tniq vestnik nama4kan na topka v dekolteto mu.

Sutrinta stanahme rano. V 9:30 trqbva6e da sme na Waitomo, a do tam sa 160km po neizvesten nam pyt. v 7:00 poteglihme i stignahme navreme. Daje 4as predi nujnoto. Pospah na edna peika, imah nujda. Stoqhme v kry4mata dosta do kysno (moje i da e bilo rano, abe 3-4). Za pe6terata poteglihme s dvamata voda4i koito ni ka4iha na edin bus i podkaraha prez pairite prez nqkakvi 4erni pyti6ta, koito minavaha prez fermite. Mnogo jivopisno. A ovcete bqgat li bqgat iz pod kolelata na busa. Sled blizo polovin 4as langyrkane stignahme. Pyrvo ni ekipiraha i preduprediha da minem prez toaletnata 4e da ne se izpusne nqkoi ot 100 metra viso4ina. Pokazaha stenata s botu6ite ednite mokri drugite suhi i kazaha da si izbirame, vzeh si suhi :), za syjalenie mi bqha malko golemi, koeto posle se okaza dosta nesyobrazitelno ot moq strana. Oblqkohme se kato stroitelni rabotnici i se zapytihme kym dupkata. Za 10-ina minuti obqsniha kak se zaka4at karabinerite za vyjeto, kak se pridvijva6 po vyje, pokazaha ni platformata ot kydeto 6te se spuskame i aide kym neq. Haresa mi kak podhodiha, bez mnogo mnogo da te zatormozqvat umstveno sqka6 e nai-lesnoto ne6to na sveta. Ako be6e v BG sigurno trqbva na specialen kurs da mine6. Vsy6tnost ne znam moje i da ne e taka.
Ot platformata ne6tata izglejdat malko pod drug ygyl :). Omyl4ahme se, leko potrpervane v kolenete, abe 100 metra sa si sravnitelno golqma viso4ina, a samata pe6tera ti syzdava i nqkakvo stranno 4uvstvo. Gore pri platformata vijda6 edna golqma 6iroka dupka, koqto kato pogledne6 nadolu stava vse po tqsna i po tqsna, ama tva e ot viso4inata ne 4e se stesnqva. Navsqkyde te4e voda i 6umi, stenite sa pokriti s muh i razni visq6ti rasteniq. Men me vyrzaha pryv i me nakaraha da sedna na edna tryba, koqto e leko izvyn platformata i 4ak sega usetih na4aloto na trypkata. Sqdaiki na neq pod men ima6e samo 100te metra vyzduh i reki4kata mejdu skalite na dynoto. Cqlo qto peperudi preletq prez korema mi kato se setih, 4e vsy6tnost nikoga ne sym se spuskal abseil i ne znam kak raboti rapela. Vse pak re6ha da obqsnqt mom4etata :) tykmo navreme. Tykmo sviknah sys sedeneto nad propastta i trqbva6e da slqza ot trybata i da uvisna na vyjeto - pak peperudi. Strahotno 4uvstvo e tova, use6ta6 kak adrenalina te izpylva celiq. Sled tova oba4e minava i stava edno priqtno spuskane nadolu i ako ne mi bqha golemi botu6ite nqma6e da se nalaga da gi stiskam za da mi padnat ot krakata. Za syjalenie fotoaparati ne mogat da se nosqt, taka 4e snimka samo ako si poiska6 ot voda4ite i to ne po vsqko vreme a i po $5 za snimka aide nqma nujda. V samata pe6tera e priqtno, no nqma adrenalin, samo edna stylba izka4vahme 30 metra, koqto be6e po zabelejitelna. Az ostanah posleden, poneje zaka4vah ostanalite za vyjeto, voda4ite ot gore ni osigurqvaha. Ot samata pe6tera o4akvah malko pove4e ot razhodka, ne 4e se dviji6 po pyteka no si misleh 4e 6te e ne6to po extreme.
Taka ili iny4e ve4e si misleh 4e me 4akat 7 4asa karane do Wellington. Na vry6tane vsi4ki spaha blajeno, az ne iny4e sega nqma6e da pi6a. Piotr, koito uj mi e navigator :) prez cqlto vreme kliuma6e i zaspiva6e po sredata na nqkoq duma. Dore mu se polu4ava6e, to4no kato razvalen gramofon vla4e6e. Opita se mom4eto, no go ostavih da podremne. Ujasno izmoritelno pytuvane, 2 dena posle mi se spe6e.
Ami tova be6e tozi weekend. NZ e strana, na koqto trqbva da otdeli6 adski mnogo vreme za pytuvane, ne samo za6toto e tolkova dale4e ot vsi4ko i veroqtno nqma da se vyrne6 pove4e, no i za6toto horata sa uspeli da napravqt ot vsqko ne6to zabelejitelnost i naistina ima kakvo da se vidi. Za weekend samo oba4e ne stava, tvyrde e izmoritelno, a moje i da e ot EGNto koi znae.

Friday, September 19, 2008

Edin mnogo dyyylyg weekend

Sled dve sedminci po4ivka otnovo si namerihme destinaciq. Tozi pyt re6ihme da slezem pod zemqta. Waitomo caves – dosta populiarno mqsto za pe6ternqcite na severniq ostrov. Ima vsqkakvi turove, spuskane po vyjeta, vodni (t.nar. black water rafting), kombinirani. Nqmahme vreme za kombiniran, koito e 7 4asa, zatova izbrahme The Lost World, koito e 4 4asa I vkliu4va 100 metra abseil spuskane. Namirat se na okolo 470km ot Wellington, koeto za tuka6nite pyti6ta si e kym 7 4asa spored trafika. Ne pomnq dali sym spomenaval, no tuk magistralite sa malko I ograni4enieto e 100. Za 6tastie e 100 I izvyn magistralite, no pyk pyti6tata makar I s dobro pokritie, poradi terena imat dosta zavoi I 100 km/h moje da se okaje dosta podvejda6ta skorost.
Napravihme rezervaciq za spuskaneto v nedelq ot 10:00 4asa. Za sybota pyrvona4alno bqhme re6ili da sme v Rotorua, koqto e na okolo 460 km ot Wellington I na 160 ot Waitomo, koito ako ostanem da spim tam 6te trqbva da izminem sutrinta v nedelq predi tura. Rotorua e izvestna s maorskata kultura, kakto I s visokata termalna aktivnost v regiona I nali4ieto na vsqkakvi obrazuvaniq ot roda na bylbuka6ti kalni I serni ezera, geizeri, krateri I t.n. Poradi tazi pri4ina I e dosta izvestna turisti4eka destinaciq, moje bi nai izvestnata na severniq ostrov. Taka ili iny4e sled malko prou4vane s Piotr re6ihme 4e nqma da ni stigne edin den za Rotorua I e po dobre da otdelim edin cql weekend za da mojem da vidim vsi4ko. Osven tova vsi4ko tam se zapla6ta, a tura v pe6terata si be6e dostaty4no za da izpylnim budgeta za weekenda. Zatova namerihme solomonovsko re6enie – Taupo. Tova e malko kurortno selo na brega na ezeroto Taupo nai-golqmoto mai na severniq ostrov. Namira se na okolo 80km predi Rotorua I otnovo e na okolo 160 km ot Waitomo. Tuk se namirat I Huka falls – vodopadi, koito si bqh haresal ot samoto na4alo ot edin catalog I mn iskah da vidq. V regiona estestveno sy6to ima vrq6ti kalni ezera I podobni, samo deto ne sa tolkova vpe4atlqva6ti. Nai-vajnoto e razbira se 4e e dosta po-evtino ot Rotorua J. Ta tova be6e plana.
Sutrinta v sybota stanah v 3.30, za da mojem da poteglihm kym 4.00. Tozi pyt si vzehme full size kola – sy6tata kato onazi sys spukanata guma ot Picton predhodniq weekend – Ford Falcon XR6 s 3.6 litrov dvigatel : )))) Har4e6e po 10-12 na sto sredno ama pone qko se nabira6e. Julta I sys spoiler – strahotiq. Po tova vreme na denono6tieto nqma mn dvijenie ta uspqh dosta byrzo da se predvija do Taupo. Pytq minava ot iujnata strana na mount Ruapehu I Tongariro – planinite, na koito imah namerenie da karam board.Sega pokrivkata tam e 4.88 metra. I dvete sa deistva6ti vulkani I ima razni maorski legendi za tqh. Taka ili iny4e edna ot dvete minalata godina izpliula malko kamyni, edin ot koito utrepal edin turist, koito mai daje bil v nqkakva hija. Teritoriqta prez koqto preminava pytq iujno ot Planinite se vodi voenen poligon. Osyznah 4e dosega ne sym se zamislql nikoga za armiqta na NZ. Za kakvo im e vyob6te taq armiq. Vyob6te koito I da re6i da gi napada trqbva dobre da si napravi smetkata kato se ima predvid kolko sa dale4e ot vsi4ko I nqmat ni6to, za koeto da si struva da se voiuva, samo priroda, koqto nqma kak da se otnese kato trofei. Vse pak tuk za pryv pyt vijdam peizaj koito da ne e zelen. Tova edva li e poradi statuta na mestnostta, prosto nadmosrkata viso4ina e malko po-golqma – 700-800 metra, a trqbva da se ima predvid I 4e vse pak e zima.
Sled kraq na tova jultenikavo plato zapo4nahme spuskane kym poznatite ni zelenii I paprati. Skoro pred nas se razkri I ezeroto Taupo. Za men si e normalno ezero, no naistina 4e vodite mu sa dosta 4isti I prozra4ni. Nai mn me vpe4atliha kamynite pokrai nego. Vzeh edin koito hvyrlih vyv vodata, no vmesto da potyne zaplava. Stranna rabota. Kato gi porazgledah vnimatelno vidqh 4e sa to4no kato onezi s koito se tyrkat petite I se prodavat po magazinite. Izbrah si edin rozov I go pribrah v ranicata : ))) – trqbva da se poddyrja higiena nqma kak.
Samoto Taupo e edno syvsem standartno NZ grad4e.
Sgradite sa v stil amerikanski sreden zapad. Pravi ulici, KFC, Pizza Hut, McDonalds I Burger King. Hubavoto e 4e vinagi ima I Irish Pub v nqkoq uli4ka. Tuk za pryv pyt popadnah na platena toaletna, prili4a6e na business centyr – ma6ini za razvalqne na pari, vyrtq6ti se barieri, recepciq. Vyob6te taletnite tuk, vkliu4itelno bezplatnite, koito namira6 na neveroqtno mesta sa mn 4isti I vinagi ima hartiq I te4a6ta voda. Kakto si hodi6 iz nqkoi pu6tinak I hop toaletna s hubava 4 plastova hartiq – da ti e drago da se…A ne da tyrsi6 nqkoi hrast s po-6iroki lista.
Bez da gubim vreme se naso4ihme kym pyrvata destinaciq – Huka Falls. Reka Waikato 6iroka 100 metra stiga do skalen masiv, koito v prodyljenie na 100ina metra e qvno dosta nepodatliv na eroziq. Vse pak e uspqla da go probie, no e obrazuvala edin dosta tesen 100-ina metrov kanal (ima ne6to v tezi 100 metra, prekaleno 4esto gi sre6tam) 6irok samo 15 metra. Naklona e malyk, no golqmoto koli4estvo voda koeto preminava ot tam pravi strahotno vpe4atlenie. Vodata e mn 4ista I ima neveroqten sin cvqt. Abe edno ot mestata kydeto, use6ta6 veli4ieto na prirodata. Vsy6tnost imah nqkoi podozreniq, 4e na tiq vodopadi ne im e syvse 4ista rabotata, v smisyl 4e moje I kiwi-tata da sa kopali za da zakarat vodata do blizkiq VEC, ama aide po-priqtno mi e da si mislq 4e e natural I nqma da razsledvam.
Sledva6ta destinaciq: Craters of the moon (ili lunnite krateri, za edin ot 4itatelite, koito znae Frenski J I angliiskiq mu e idva malko opak). V pytevoditelq na Piotr pi6e, 4e tova mqsto e bezplatno I po ni6to ne oistypva na podobnite nemu okolo Rotorua. Be6e o6te 11:00 taka 4e se zaformi edin spor – dali da ne otidem do edin ot termalnite parkove na Rotorua, koito e na okolo 50km ot Taupo. Malko ni se razvaliha planovete s otdelen weekend v Rotorua, no pone 6te namalim razhodite. Taka ili iny4e na koi li mu puka za maorskata kultura. Piqni maori kolkoto iska6 v petyk ve4er v Wellington – peqt I tancuvat, nqkoi daje povry6tat I se vyrgalqt po zemqta s nqkakyv vroden qvno maorski fines.
Wai-o-tapu se okaza dobro popadenie. Vhoda be6e samo $27, koeto malko me uspokoi, o4akvah da me zakopaqt s ne6to kato $70 I imah namerenie da go propusna kato pospq v kolata. Mnogo meri6e tuka. Stra6no ne6to. Po4ti vsi4ki krateri I ezerca sa s imena kato: Devil’s home, Devil’s Kitchen, Devil’s bath – qvno smqtat dqvola za izkliu4itelno typ 4e da jive v takava smrad. Ili moje bi prosto strada ot neizle4im sinuzit I ni6to ne use6ta. Serni oblaci, balbuka6ta kal. Nai hubavoto e kak sa organizirali parka. Davat ti karta I ako q sledva6 za 2 4asa obikalq6 celiq park bez da propusne6 nito edna zabelejitelnost I nai-vajnoto bez da propadne6 v nqkoe ot sernite ezera. Vremeto v na4aloto malko se sgovni, no posle ni ogrq ta mojahme I da vidim parka s vsi4kite mu cvetove, koito za jalost na snimkite ne sa tolkova nasiteni kolkoto v deistvitelnost.
Spravka s pytevoditelq na Piotr: Sledva6ta destinaciq - Waikato rapids. Tuka ve4e e izkustveno. Na Waikato sa napravli edin 6liuz vstrani ot normalnoto te4enie, prez koito v opredeleni 4asove puskat vodata. Sled 6liuza vodata minava sred edni skali v sigzago-obrazna forma dokato stigne pak do rekata. Nai-gotinoto e 4e organizirat spuskaniq s jet-boat to4no po tazi zigzagoobrazna 4ast, no samo v 4asovete, v koito se otvarqt 6liuzovete. Vsy6tnost ne e spuskane, za6toto lodkata se dviji sre6tu te4enieto I pravela strahotni skokove vyv vyzduha. Dosta extreme, kato se ima predvid 4e se dviji s 80km/h. Kazaha ni 4e tova bila nai-dobrata jet-boat atrakciq v NZ. Ne mojahme da svarim dori I da pogledame. Pone vidqhme kyde se pravi I si go predstavihme – spestih o6te $100-ina dolara. Ako prodyljavam taka moje I na pe4alba da izlqza.
Sledva prodyljenie…J

Monday, September 8, 2008

Vyzmojno li e da mi omryznat krasivite gledki

Sled kato dva poredni weekenda si stoqhme v Wellington vsi4ki 4akat ve4e s netyrpenie da doide tozi, za koito s Piotr sme planirali da hodim do Kaikoura, kydeto da gledame kitove. Kakto vinagi s organizaciqta i prou4vaneto kyde 6te se hodi, kak 6te se pytuva, koga, kolko 6te struva sme se natovarili az i Piotr. Taka ili iny4e doide petyka i plana e qsen:
- Stavane sybota sutrinta v 6:00 za da hvanem ferry-to za Picton v 8:00.
- Ot tam naemame kola i otivame do Kaikoura.
- Razhodka v okolnostta -vreme za snimki i svobodna programa :).
- Namirane na mqsto za spane.
- Pose6tenie na mestna kry4ma.
- Nedelq 10:00 na korab4eto na lov za kitove.
- Zaminavame za Picton da gonim ferry-to za Wellington.
Pyrvo oba4e da kaja za petyk ve4er. V petyk ve4erta v ofisa ima6e obqvena Casino Night. Instrukciite glasqha vsi4ki da sa oble4eni kato indianci, cowboys ili saloon girls :). Zabelqzvam 4e tuk tozi vid maskaradi sa dosta populiarni, mn 4esto sym vijdal maskirani hora da se 6matkat po ulicite. 4udq se dali e nqkakva osobenost na anglosaksonskata kultura. Taka ili iny4e nqmah namerenie da se vkliu4vam kato aktiven u4astnik v tova nachinanie, no nqmah ni6to protiv da pogledam. Tradiciqta v ofisa e prez edin petyk v 16:00 4asa da se otvarq edin improviziran bar v edna ot zalite ot kydeto si kupuva6 birata po $2.50. S parite se kupuva pizza. Tova e tuka6niq variant na team buildinga, a i e 4udesna preliudiq kym predstoq6toto dvudnevno otrqzvane. Ideq si nqmate v kolko mn ofisi sym zabelqzval horata da se nalivat v petyk ili nqkakyv drug proizvolno izbran den. Nai silno vpe4atlenie mi napravi edna banka. Ground floor, vitrini, lampite svetqt, krygla masa v centyra na zalata za klienti i okolo neq nasqdali slujitelite i si porkat. Vqrno 4e v sled rabotno vreme, no misylta mi e 4e ne se pritesnqvat osobeno za imija bankata, qvno vsi4ki go namirat za normalno. Ta tozi petyk be6e the BIG FOUR (taka go nari4at za6toto moje6 da raboti6 do 16:00 i posle da se zaema6 s birata). Az li4no otidoh kym 18:00 za da vidq kakva 6te e programata s casino-to. 4estno kazano ostanah priqtno iznenadan. Bqha raz4istili edno golqmo petno ot ofisnoto prostranstvo i bqha slojeni masi za Black Jack, Roletka, masi za poker. Ima6e i qdene, razli4no ot pizza - nadenici s ketchup :) i 4ips estestveno. Tezi hora sa nai-golemite konsumatori na 4ips v Pacifica :). Za moq iznenada samo 2-3 4oveka se bqha maskirali. A az si misleh 4e na men 6te mi e neudobno :)))) Gorkite izglejdaha mn ne na mqsto. Predstavete si vsi4ki sa s kostiumi i samo dvama trima budali se dokarali - ediniq polugol s dve pera na glavata, edno momi4e oble4eno kato sallon girl, razbirai prostitutka ot 19 vek i edin kauboi (kauboiska mu be6e samo 6apkata, iny4e si be6e s kostiuma). Indianeca i kauboq plaho si razmenqha pistolet s kapsi, s koito ot vreme na vreme predizvikvaha leko povdigane na ednata vejda i potrypvane na gornata ustna u po vyzrastnite kolegi. Kakto kaza Naude (kolegata ot South Africa) vseki pyt tozi vid partita sa golqm "fuck up". Predpolagam se dylji na tova 4e v golqmata si 4ast kolegite sa imigranti i vsy6tnost ne sa 4ast ot vyprosnata anglosaksonskata kultura, koqto ve4e obvinih za ofisniq maskarad.
Razdadoha ni 4ipove i poigrah 4as dva na ruletka i black jack. Na ruletkata zagubih vsi4ko, a tykmo misleh 4e sym i hvanal cakata. Na black jack oba4e se spravih dosta snosno - po4ti si udvoih kapitala. Pribrah se rano, bez da sym pil. Ve4e ne mi se pie - dali e problem ili e progres.
Sutrinta v Wellington vali kato iz vedro. Prognozata be6e slynce, malko se u4udih obiknoveno sa dosta precizni s prognozite tuka. Vzehme taksi, 4e do ferry-to sa si 3km i v toq dyjd e meko kazano neprepory4itelno da se hodi pe6a 3 km. Koraba trygna 15 minuti po rano ot grafika kato ni syob6tiha po uredbata 4e usloviqta v proliva Cook dnes sa "Less then ideal", koeto zna4i golqmo klatene.

Za pryv pyt vidqh hora s morska bolest, naistina licata im imaha jylto-zelenikav ottenik i s tiq plik4eta za povry6tane izglejdaha dosta jalki. Ama naistina mnogo klate6e i ot iug duha6e prosto ubiistven vqtyr - mislq 4e ima6e pone 80-90km/h, za6toto kato otidoh na podvetrenata paluba vqtyra po4ti me vyrna obratno. Edni ot nai golemite vylni se poqviha, to4no kogato koraba prave6e nqkakyv zavoi i ne se dvije6e sre6tu tqh a be6e leko strani4no, ta se naloji da se hva6tam za perilata za da ne se pyrzulna kym drugiq krai na palubata. Za 6tastie, kogato stignahme na iujniq ostrov vremeto se opravi.

Trygnahme da tyrsim Budget - tova e firmata za koli pod naem, koqto polzvahme predi6niq pyt. Prosto dyrjat nai-niskite ceni i davat novi koli. Piotr se be6e doveril na maps.google za instrukciite kak da gi namerim v Picton. Tyrsihme gi polovin 4as. Ne bqha tam. Qvno horata ne sa se syobrazili s maps.google i se namiraha na terminala na ferry-to. Koi da se seti 4e to4no tam 6te se nastanqt, a ne v nqkoq 4ast na grada, kydeto turist ne e stypval. Kakto i da e. Namerihme buroto, za syjalenie nqma6e nikoi vytre. O6te edna greda. Otidohme v Hertz - nqmaha koli. Avis oba4e ni ogrq i se sdobihme s edni Ford Falcon sin sys spoiler na zadniq kapak (poznavam hora, koito si me4taqt to4no za takyv spoiler :)). Kolata be6e dosta dobra 3.6 benzinov dvigatel, niskoprofilni gumi, spoilera otzad me4tata na vseki jitel na Pernik, koito iska da izpykne na fona na 4ervenite golf 3. Eto i snimka na forda:

Natovarihme se nie i poteglihme. Sled 1 km vse pak usetih 4e ima ne6to neredno: volana se vyrti trudno, stranen 6um kato ot spukana guma. Okaza se spukana guma :). Vyrnahme forda za reklamaciq. Lelkata ne se trogna osobeno, qvno systoqnoeto na kolata ne be6e neina otgovornost i na nqkoi drug 6te mu triqt sol na glavata. Vse pak imahme malko kysmet nakraq - polu4ihme Toyota Landcriuser bez da dopla6tame. Tuka 4WD kolite opredeleno sa dosta polezni. Prehvyrlihme bagaja i tozi pyt poteglihme za Kaikoura. Stignahme bez proiz6testviq sled okolo 20-30 spiraniq za snimki, toaletna i ne pomnq kakvo o6te. Kym 15:00 bqhme v Kaikoura. Taka 4e ima6e vreme da se spazi programata.

Kaikoura e izvesten sys sravnitelno postoqnno naselenite si ot kitove kraibrejni vodi. Nai golqma e populaciqta ot Sperm Whales ili po na6enski Ka6alot - nai-golemiq zybat kit. Ima ne rqdko i kosatki, kakto i razni vidove delfini. Sybirat se tuka zaradi nqkakyv podvoden kanion. Ne mi stana mn qsno s kakvo to4no gi privli4a kaniona, no tova sa faktite. Grad4eto e izvestno i s golqmoto predlaga ne na morska hrana - scolops (edni dosta golemi i spored men protivni midi - http://en.wikipedia.org/wiki/Scallop), crayfish (ili raci) i razni drugi morski syzdaniq. Moje bi zaradi tqh se myknat tuka i kitovete. Taka ili iny4e Kaikoura e ne6to akto kurort4e s postoqnno naselenie ot 4000 du6i kato posetitelite za godina sa okolo 1 000 000 du6i. Polu4ava se dobra kombinaciq ot nali4ieto na golemite bozainici i strahotnata gledka koqto se razkriva. Sqka6 ot vodata zapo4vat da se izdigat planinite Kaikoura Ranges (nai-visok vryh Mankau mai kym 2600 metra). Vpe4atlqva6ta gledka sa pokritite sys snqg vyrhove, zeleniete polqni s ovce pod tqh i siniq okean. Dosta snimki na6trakahme, no sega kato gi razglejdam otnovo se ubejdavam 4e nqma kak da se ulovi deistvitelnostta s fotoaparata. Ne moje da se useti vqtyra duha6t ot Antarktika, slynceto, koeto te sgrqva samo tam kydeto si obyrnat kym nego, kristalniq vyzduh i panoramata. Nakydeto i da se obyrne6 moje6 da gleda6 i da ne vqrva6 na u6ite si. I predi sym go kazval, no e istina - kato photo shop e, prosto takiva gledki ne sa realni.

V Kaikoura ima edno poluostrov4e, nqma da go opisvam slagam mu snimka ot internet, za6toto nqma6e kak da go snimam cqloto:

Napravihme edno prehod4e ot 1 4as po visokata 4ast na brega, a se vyrnahme po kraibrejieto, kydeto za na6 kysmet priliva ne be6e zapo4nal o6te iny4e moje6e i da se naloji da popluvame s tiulenite.

Ve4erta qdohme pyrjoli :) nqma6e nikoi osven men, koito da iska da si natrovi stomaha s morska hrana i trqbva6e da posledvam mnozinstvoto. Dosta me e qd, no kato doide Plamena mislq da si navaksam s takava hrana.

Piotr kaza 4e 6tql da stava rano, slynceto 6tqlo da ogrqva ot drug ygyl planinite i veroqtno snimkite 6te stanat dobri. Sutrinta be6e tolkova tih 4e uspq da me sybudi, taka 4e nqma6e kak i az posre6tnah izgreva na plaja pri -1 gradusa. Istinata e 4e se bqh naspal, vse pak si legnah v 22:00.
V 10 4asa se izsipahme na mqstoto za check-in za korab4eto. Trqbva6e da si platim i sled koeto da ni izvozqt do pristani6teto. Ima6e adski mnogo hora. Okaza se 4e predi6niq den sa otmenili plavaniqta zaradi vylnenie i vqtyr, makar 4e takova ne se zabelqzva6e v blizost do brega. Sutre6niq reis (v 7:00, za nego ne uspqhme da rezervirame, be6e zaet), vse pak uspeli da trygnat i sega gi 4akahme da se priberat v pristani6teto. Kazaha ni i 4e sa uspeli da vidqt 3 kita, taka 4e ako mojem da poteglim 6te gi vidim sys sigurnost. Tova ako se okaza dosta vajno, vqtyra se be6e usilil dosta i opravda podozreniqta mi. Otmeniha plavaneto. Kazaha 4e 6te ni vyrnat parite, osven ako ne iskame da ostanem da probvame v ponedelnik. Vyrnaha ni parite. Razo4arovanieto be6e golqmo, no trqbva6e da se primirim. Kazaha 4e zaradi vylnite korab4eto ne moje da vleze v pristani6teto, taka 4e grupata ot 7:00 e polu4ila dvoino prejivqvane za parite si - kitove plus extremno prejivqvane s korab4e - jalko 4e ne uspqhme da se vredim s neq.
Piotr ima6e rezerven variant, koito nikoi osven nas dvamata ne odobri, no poneje az karam nqmaha izbor. Imalo nqkakyv 4eren pyt, koito vodel nagore v planinata. Vednaga se otpravihme na tam. Imah golqmo jelanie da izprobvam Land Cruiser-a. Strahotna ma6ina e tova. Stignahme do edna reka, koqto q presqkoh 4 pyti - vednyj za da vidq dali 6te mine i vednyj za da vzema drugite, koito svalih za da vidq dali 6te mine kolata prez rekata. Za syjalenie pytq svyr6i to4no, kogato zapo4na da stava interesen i trqbva6e pak da re6avame kakvo da pravim. Piotr i az iskahme da hvanem edna planinska pyteka, pytnicite ot zadnata sedalka zapo4naha da se cupqt i da hlen4at i nakraq izmisliha 4e mojem da otidem do Hamner Springs. Za pyrvi pyt go 4uvah tova mqsto. Okaza se 4e bilo spa centyr, abe kurort4e nqkakvo na 160 km v protivopolojna na Picton posoka, t.e. ako otidem ima vreme samo da slezem ot kolata za toaletna i pak da poteglqme obratno, za6toto imame ferryboat da hva6tame. Ferry-to ot Picton za Wellingon trygva v 18:00, 19:00 i edin v 23:00. Otidohme, posedqhme 15-20 minuti, nqma6e ni6to za gledane - kurort ot tipa na Borovetz, ama bez golemi hoteli, malki bungalca i niskoetajni sgradi. Zaobikoleno e ot vsi4ki strani s planini.
4estno kazano mi doide malko v pove4e. Prez celiq pyt se 4uvstva6 kato v nqkakyv narisuvan peizaj, koito mislq 4e zapo4va da se prevry6ta v rutinen i se strahuvam, 4e ve4e ne mi puka za nego i nqma da ima za kakvo da obikalqm. 4uvstvoto e ne6to kato: "Da dobre, vidqh, ubedih se 4e e izkliu4itelno i sega kakvo?". Dali moje naistina da ti omryzne da gleda6 krasivi peizaji i da ti se iska vidi6 dimq6t komin i izse4ena gora? Prez celiq pyt na vry6tane si gledah samo v pytq pred men. Smqtam za napred da se otdam na nqkakva deinost, kydeto i da hodim - kaqk, katerene, pe6teri, rafting nqma zna4enie samo da ne e bezdeino syzercavane i pozirane za snimki - prosto nqma smisyl. Jalko e 4e sym tuka s tolkova pasivno nastroeni hora nqma6ti jelanie da opitat ne6to novo.
Pribrahme se normalno, proliva be6e neobi4aino spokoen, saka6 za da mi napomni za propusnatata vyzmojnost da vidq ka6alot.

Monday, September 1, 2008

Cost cutting regime

Mdaa preminavam na rejim namalqvane na razhodite. Mnogo skypi stanaha weekendite tuka. Tova e normalno kato se ima predvid, 4e blizkite sravnitelno interesni destinacii se iz4erpaha. Moga da prekaram sledva6tite weekendi karaiki kayak iz wellingtonskiq zaliv ili mountainbike v wellingtonskite okolnosti i navqrno tova 6te pravq prez pove4eto weekendi, koito mi ostavat tuka. Imah golqmo jelanie da otida da karam board na mount Ruapehu. Poneje sme samo dvamata s Piotr, koito sa naviti da hodqt na snega se opitahme da naviem i edin kolega ot South Africa, koito proqvi interes. Za syjalenie oba4e se otkaza v posledniq moment pod predlog, 4e ima rugby ma4 na firmata sre6tu PWC, Deloitte i KPMG, a poneje toi e manager, 4e e i nov ta trqbvalo da prisystva. Vreli nekipeli spored mene. Taka ili iny4e re6ihme s Piotr da otlojim do sledva6tata sedmica vse pak trqbva da podelim s nqkoi razhodite za kola i gorivo.

Predatelstvoto na Naude ni obre4e na prisystvie na firmeniq rugby ma4. Sledvaiki plytno politikata si na namalqvane na razhodite s Mitko re6ime da hodim do mqsoto na sybitieto (Kilbernie Park) pe6. Tova sa kym 7 km (http://maps.google.co.nz/maps?f=d&saddr=Leeds+St,+Wellington,+6011,+New+Zealand&daddr=Evans+Bay+Parade+%40-41.307740,+174.798500+to:-41.314563,174.793081&hl=en&geocode=%3B0,-41.307740,174.798500%3B&mra=dme&mrcr=0&mrsp=2&sz=14&via=1&dirflg=w&sll=-41.305988,174.790592&sspn=0.030046,0.054932&ie=UTF8&ll=-41.299863,174.789734&spn=0.030048,0.054932&t=h&z=14) po kraibrejnata ivica. Kolejkite re6ili i te da se domyknat i bez da proverqt kolko pyt ima do tam se zatytriha sled nas. Na vseki 10 metra otdelqha po 5 minuti za snimki, tova razbira se ne pomagna da se dvijim po-byrzo. Dosta sa sme6ni i dvete si imat po edna poza za snimkite i neizbejno q zaemat nezavisimo ot obstanovkata. Kakto i da e, dosta ni zabaviha. Organizaciqta na sybitieto obe6tava6e da ima bezplatno BBQ i bira, kakto i afterparty, pak s bezplatna bira i pizza. Taka 4e bqhme dosta poiznerveni i izgladeli kato se dovlqkohme tam. Na6iq otbor ve4e si zavyr6va6e ma4a (tykmo padaha ot Deloitte), no nadenici ima6e, taka 4e osnovnata cel be6e postignata - bezplatno qdene. Izpihme na Piotr i Naude (kolegata ot South Africa deto ni motae s karaneto na board) birata, 6tot samo za afterpartito bila bezplatna, taka 4e i tazi cel be6e 6to gode postignata. Kolejkite im stana krivo 4e trqbva da stoqt pravi v kalnata treva krai igri6teto i si trygnaha po4ti vednga. Ne znam kakvo sa o4akvali, veroqtno nqkoi da im opyne 6ezlongi i 4adyri, i da im donese kokteili.

Sled kato izqdohme nadenicite i izpihme birata s Mitko po4ti bqhme re6ili da si hodim, samo 4e vsi4ki se zapytiha kym kluba na mestniq rugby team kydeto 6tqlo da zapo4va afterpartito. Estestveno 4e ostanahme, be6e 16:00 i ako se vyrnehme, trqbva6e malko po-kysno vse pak da si kupuvame i bira i qdene, a osven tova 6te6e da ima i bezplaten prevoz do edna kry4ma v blizost do na6ite kvartiri. A da i v kry4mata pak sme 6teli da si piem bira na korem kolkoto si iskame. Tova se kazva organizaciq na sportno sybitie. Tva rugby-to mn ubav sport bilo :). Eto i malko snimki.
Na6ite sa s 4erno, Deloitte sa sini, PWC sa s bqlo, KPMG sinio ama KPMG sinio, a ne kato na Deloitte prostovatoto sinio :)). Taka ili iny4e mejdu tqh i ANZ nama6e direkten dvuboi zatova nqma i snimka.








Na finala bqha KPMG i Deloitte. Deloitte biha, KPMG na vtoro mqsto, ANZ na treto i estestveno kakto vinagi PWC sa na opa6kata.


Ako zabelqzvate na snimkata nikyde q nqma topkata. Az daje ne mislq 4e im be6e neobhodima, osven tova mai i te ne znaeha kyde e prez cqloto vreme. Mislq 4e prosto ako nqkoi padne6e na zemqta vsi4ki mu ska4aha po glavata. Po edno vreme daje mi se stori 4e vsi4ki sa se razdelili na dve tri kup4inki ot hora, a s topkata si izgrae6e edno detence vstrani ot igri6teto.


Za afterpartito nqma kakvo tolkova interesno da se kaje. Sybraha se mnogo hora, vsi4ki se nalivaha s bira. Za moe u4udvane vsi4ko mina tiho i krotko, hora ot 4etirite firmi si pieha zaedno bez nikakyv problem kato do predi polovin 4as se opitvaha da se izbiqt na igri6teto. Pohvalno.


Eto i edna snimka na horata s koito si prekarvam pove4eto ot vremeto za tezi koito q pojelaha. Ot lqvo na dqsno: Mitko, Az, Naude i Piotr



Kakto vinagi na tiq partita se pory4aha pizzi ot Hell pizza, koqto se razgrabva za sekundi. Edin kolega mi obe6ta da mi donese v ponedelnik board i obuvkite si. Dano go napravi, 4e 6te si spestq stotina dolara ako vse pak otidem drugata sybota i nedelq na Ruapehu. Kym 20:00 se poqviha dva avtobusa, koito da otkarat vsi4ki, koito nqmat sobstven transport, do kakto pisah po gore kry4mata Loaded Hog.

Kry4mata e golqma, birata e bezplatna, no ni stana sku4no i sled 4as - dva se iznizahme. Legnah si rano, to4no kakto napravih i v petyk ve4erta.

V nedelq Piotr se zasili da pravi nqkakvi 8 4asovi razhodki po okolnite hylmove i me sybudi v 7.30. Kazah mu da vyrvi na mainata si, no malko po zavoalirano. Nqma6e kakvo da se pravi i izlqzoh da se razhodq po kraibrejnata aleq. Otkrih 4e v nedelq tam se pravi pazar na plodove i zelen4uci. Ima6e i sergii s razni bokluci, no ne obyrnah osobeno vnimanie. Hodih da proverq kolko e kaqka i mountain bike-a, cenite sa dobri. Tova si e nai-evtinata alternativa na pytuvaniqta kato izkliu4im sedeneto v ky6ti.

Malko po-kysno s Mitko re6ihme da otidem do Miramar. Tova e kvartal na Wellington, kydeto se namira i ednoimenno filmovo studio. Tam e sniman 4ast ot Vlastelina i ima maketi na Smeagol, vidqh gi na snimkite na Piotr. Toi ve4e be6e hodil. Mislq 4e go be6e sy4etal s hodene na cyrkva i obikolka na parlamenta :). Ka4ihme se na edin avtobus bez da mu mislim mnogo i misleiki si 4e avtobusa 6te ni stovari napravo tam se zazqpahme prez prozorcite. Mn me vpe4atli, 4e pod mount Victoria ima specialen tunel, koito se izpolzva samo ot avtobusite. Tova se kazva oblek4avane na gradskiq transport. Skoro 4etoh kakvi merki 6tql da vzeme bat Boiko za dvijenieto na gradskiq transport v Sf: ob6tinata da pla6ta zaplatata na 100-ina policai, koito da vardqt bus lentata na carigradsko. Bravos, mislq 4e trqbva da dade malko akyl na kmeta na Wellington.

Studioto ne go namerihme, za smetka na tova pohar4ihme po $5 za avtobus, no pyk ubihme 2-3 4asa. Typ weekend kakvo da kaja, ama s taq inflaciq i s tiq ceni na ekskurziite mai dosta takiva me o4akvat tuka.