Thursday, October 9, 2008

Surf i Lednici

Cqla sedmica izkarah v komandirovka v Christchurch. Tova e edno grad4e na iujniq ostrov. Kazvat, 4e prili4alo mnogo na Anglia, daje bilo po English otkolkoto e England v momenta. Naistina 4e syzdava takova vpe4atlenie. Ima si reka Avon, koqto spokoino se vie prez nego, a po bregovete i ima strahotni parkove. Sgradite (makar ne vsi4ki) sa zapazili starata tipi4na arhitektura na GB - 4ervenite tuhli, ne6to koeto mai nikyde iz NZ ne sym vijdal, dori se 4udq dali ne sa gi vnasqli.

Imat plo6tad s golqma katedrala. Vseki den na plo6tada nqkoi se izqvqva - po skoro otvarqt 6iroko vratite na mestnata ludnica. Nqkakvi dqdovci 4etqha na glas bibliqta, drugi peqt pesni, no ne e natrap4ivo kakto s na6ite ludi po ulicite, koito sqka6 ti se zavirat v li4noto prostranstvo. Vtornik i Srqda hodih do drugo grad4e, dosta po malko i nevzra4no, na okolo 160km iugozapadno ot Christchurch. Edinstvenoto koeto uspqh da otkriq kato zabelejitelnost v Timaru, be6e plaja. Caroline Bay bil izvesten ot 100 godini :) Tova e. Plaja ne be6e ni6to osobeno, daje ima6e i bager. Ve4erta, koqto spah tam izqdoh cqlo pile. Mai nqma kakvo drugo da se setq za prestoq si tam.

V 4etvyrtyk bqh v pak v Christchurch i imam ugovorka da karam surf. Tuk sym s edna kolejka, ta neinata sestra ima muj, koito e surfist. Toi 4oveka ima dyski, neopreni i nqma kakvo da pravi osven da me u4i da karam surf :)). Istinata e 4e zapo4va rabota ot 13:00 taka 4e sutrinta taka ili iny4e smqtal da kara surf.

I eto me i men s karta na prednata sedalka trygnah da obikalqm grada za da tyrsq adresa kydeto jivee. Ne e trudno ky6tata mu e bukvalno na plaja. Rabotata q otsvirih, tq nqma da se svyr6i, no vij surfa e vajen :). Pete se okaza simpatqga, maor e, ama ni6to lo6o za nego ne moga da kaja. Dade dyska, dade kostium i se zamyknahme kym okeana.

Na plaja mi pokaza kyde da se podpra za da se iztlaskam kato se izpravqm, a stoikata si e kato na snowboarda. Nai-trudnata 4ast se okaza lejaneto na dyskata i grebaneto, no samo za 5 minuti se svikva. Samo dyrji6 pogleda vyv vyrha na borda za da ne zalita6 mnogo. Vylnite ne bqha golemi 1,5 metra, moje bi do 2, golqmo grebane pada. Vse pak na vtoriq opit da se izpravq nqkak se polu4i i go podkarah. Tova e neveroqtno udovolstvie, kolkoto po-golqma e vylnata tolkova po-siguren si na dyskata (stiga da ne e prekaleno golqma vylnata). Pokarah kym 2 4asa i kapnah. Pete kaza 4e nikoga ne e vijdal nqkoi, koito za pryv pyt se ka4va na surf da se izpravq, 4e daje i da kara. Znaeh si 4e ne6to sym propusnal v toq jivot, moje bi tova e bil edin ot talantite, koito nikoga ne sym imal 6ans da razviq. V NZ ima tolkova mnogo ne6ta, koito moje6 da opita6 i posle da se 4udi6 kakvo po-dqvolite praveh kogato mu be6e vremeto za tiq zabavleniq. 6te se postaraq dy6terq mi da ima 6ansa da opita ot vsi4ko. Izvednyj mi se priiska da si grabna semeistvoto i da se preselim nqkyde na morskiq brqg. Hubavoto na NZ e 4e v edin den moje6 da kara6 i surf i snowboard. Nai-blizkiq zimen kurort do Christchurch e na 1.5h pyt s kola. Samo deto lqtoto ne moje da se kara snowboard, no pone surfa moje celogodi6no. Vodata prez zimata e kym 9-10 gradusa, no sys zimniq neopren ni6to ne se use6ta.

Do kraq na denq ne mojah ni6to da svyr6a, cql den samo surf mi be6e v glavata. Vmania4ava6 se nqkak si. Kolejkata daje zabelqza "4e sym se zaka4il mai i az na kukata". Pete taka bil predi 6-7 godini kato se ka4il za pryv pyt.

Vse edno. Za sybota i nedelq plana e 8 4asov tour po Franz Josef glacier. Za celta trqbva da prese4em iujnite Alpi prez no6tta za6toto tura e nasro4en za sybota sutrinta ot 9.15. Pytq e kym 5-6 4asa - priblizitelno 400km planinski pyt.

V petyk trqbva6e da si napusna luksozniq hotel i da se sblyskam s boleznenata deistvitelnost, kato se premestq za ve4erta v edin hostel - Jail House, koito v posledstvie se okaza mai 4e naistina e biv6 zatvor. Poneje 6te poteglqme v 2:00 sutrinta re6ihme s Piotr da zalojim na evtinoto i da si vzemem mesta v staq s 14 legla :). Sy6to kato v kazarmata e. Nikakva razlika, samo deto ima toaletna s topla voda. Drugata 4ast ot grupata pristiga6e v 22:00, taka 4e trqbva6e da gi vzema ot leti6teto. Plana mi be6e da si legna v 19:00 i da pospq 2 4asa, da gi vzema i posle da pospq o6te 3 4asa. Pyrvite dva 4asa spane ne se polu4iha. Postoqnno vliza6e nqkoi i pale6e lampata, stana po zle otkolkoto ako ne bqh lqgal vyob6te. Kym 21:30 se zamyknah kym kolata. Po pytq edin maor se opita da mi prodade treva - "nai-dobrata na 6ibaniq ostrov". Tolkova mi se spe6e 4e pyrvo trygnah v nasre6tnoto dvijenie, a ne e da ne sym sviknal s dvijenieto ve4e. Posle se zagubih. Nakraq namerih leti6teto, no ve4e syvsem se bqh razbudil. BG kolegite si bqha namerili drugo mqsto za spane, ne mogat spqt v mizernite hosteli,ta trqbva6e i tehniq hotel da tyrsim.

V 2:30 uspqhme da poteglim. Vremeto be6e neobi4aino toplo - 17 gradusa posred no6t. V dale4inata kydeto sa planinite, prez koito trqbva6e da preminem, nebeto podozritelno problqsva6e. Poneje po tova vreme na denono6tieto qponskite grupi turisti obiknoveno spqt i nqma koi da pravi po 100 snimki v minuta, re6ih 4e e mn veroqtno da ima leki smu6teniq v atmosferata.


Bqh napylno prav razbira se. Kym 3:30 ve4e qvno bqhme navlezli v planinata za6toto zapo4naha nqkakvi golemi nakloni i zavoi, ta kolata edva izdrapva6e s 30-40 po baira. Zapo4na da ni duha i nqkakyv vqtyr, koito ni meste6e v nasre6tnoto platno. Dobre 4e nqma6e nasre6tno dvijenie, za 5 4asa sre6tnah to4no 2 kamiona i edna kola. 4estno, za pryv pyt vijdam kamyni da letqt ot vqtyra, dobre 4e nikoi ne naceli stykloto. Sled okolo 1.5 4asa borba s vqtyra zapo4na i dyjda. Hubavoto be6e 4e vqtyra namalq. Kogato nqma6e dyjd ima6e mygla. Nqma kyde da spre6 za po4ivka, ni6to ne raboti iz malkoto naseleni mesta mesta po pytq. Po kysno razbrah, 4e sled nas sa zatvorili pytq zaradi lo6i meteorologi4ni usloviq. Kogato presqkohme planinite i stypihme na pytq na zapadnoto kraibrejie zapo4na da ni zaliva ne6to kato tropi4eski dyjd, koito sprq 4ak sled kraq na tura po lednika. Na mesta ima6e ogromni presni zemni svla4i6ta zaeli polovinata pyt. Izglejdat dosta stranno, za6toto otstrani e visoka stena, koqto ne prosto se e svlqkla ami sqka6 se e premestila vyrhu pytq. Vyv vseki slu4ai e dosta iznenadva6to kakto si kara6 i izka4a6 ot nqkoi zavoi i hop pred teb stena, a u levo v nasre6tnoto, svirqt gumi...abe trudno e da se opi6e, kato nqkakyv vid ekstremen sport si e. V nqkoi dolini pytq be6e napylno zalqt v prodyljenie na stotici metri i predstava si nqmam kak izgazihme s taq kolica. Vse pak bqhme tam edin 4as po rano, pone imah vreme da se natyp4a v edna zakusvqlnq i da si po4ina malko.
Lednika
V na4aloto si vyobrazqvahme, 4e v tova posrano vreme samo nie sme dostaty4no typi za da trygnem na 8 4asa hodene po leda. Ne bqhme pravi, bqha adski mnogo hora spored men - okolo 40-50 4oveka. Vse pak bqhme edinstvenite dostaty4no typi da pytuvat v takava no6t; i tova e ne6to. Snabdiha vsi4ki s qke, pantaloni i obuvki ot Goretex, razdadoha i jeleznite zybi za obuvkite, kakto i vylneni 6apki, rykavici i 4orapi. Higienata nqma da q povdigam kato vypros, tq po princip e malko diskutirana tema na podobni meropriqtiq. Predpolagam vseki se se6ta 4e ekipirovkata e skypa, ne moje za vseki nova, a da se pere ne stava vseki den, za6toto vseki den ima grupi. Vajnoto e da e suha (pone kato q obli4a6).
Natovariha ni na edno reis4e i se zakandilkahme kym na4alnata to4ka. Avtobusa sprq na edin parking i vsi4ki se zaoglejdahme kyde e lednika. Ne se vijda6e, pyrvo zaradi hrastite, vtoro zaradi dyjda i nisko spusnalite se oblaci. Sled okolo 1km stignahme do edno dosta 6iroko re4no korito s otvesni skali i vodopadi spuska6ti se ot tqh, nqkyde napred v myglata trqbva6e i da lednika. Vsy6tnost ne be6e to4no re4no korito. Tuk e minaval lednika predi godini. Sega tekat mnojestvo reki, koito se presi4at i razdelqt kato v nqkakva siurealisti4na mreja. Rekite se zahranvat ot mnogoto vodopadi koito padat nqkyde ot gore nad myglata, kakto i ot topeneto na lednika i snegovete nad nego. Voda4ite kazaha 4e imame dosta dobro vreme. Valejite tuk sa nad 10 metra na godina, taka 4e tova e edin dosta hubav den za tova vreme na godinata. Olekna mi. Misleh 4e vali i duha vqtyr, a to bilo normlano. Prekra4ihme ogradata na koqto ima tabeli za opastnost ot pada6ti kamyni i udavqne poradi burni reki i presqkohme pyrvata reka po pytq si. V na4aloto obuvkite bqha ok ne propuskaha i se 4uvstvah dosta po dobre ot nqkoi, koito otkriha 4e imat dupki :))) na obuvkite.

Dosta kofti za tqh, no skoro nqma6e zna4enie, rekite stanaha vse po burni dylboki i skoro i moite kraka jvakaha, a daje ne bqhme stignali do leda. Bqha ni razdelili na 2 grupi po okolo 20 4oveka za da mogat po lesno da ni kontrolirat.

Predi leda sprqhme za da si slojim metalnite 6ipove i ni razdeliha na o6te po dve grupi ta stanahme 4. Nie se slu4ihme v 4-ta grupa i poteglihme nagore posledni. Iskah da si hapna qbylka ama poneje q bqh pribral v 4anti4kata sys 6ipovete izglejda6e kato dyvkana i dupkite po neq bqha pylni s kal, taka 4e si q pribrah :) za po kysno. Imah i biskvitki ama te pyk bqha na ka6a ot vodata, taka 4e si ostanah samo sys jeleznite 6ipove.

Po leda se hodi lesno s 6ipovete. Pokaterihme se malko, porazhodihme se.


Pe6terite v lednika, v koito moje da se vliza sega ne moje6e - bqha navodneni. 6te6e da e edna mnogo priqtna razhodka ako ne be6e dyjda i vqtyra. Daje Piotr po4ti ne si izvadi fotoaparata za da snima. Moq ne go vzeh, nqma6e kyde da go pribera. Voda4a obqsnqva6e mnogo ne6ta za lednika, ama mai samo az go pitah. Nakraq vse pak bez proiz6estviq se zasmykvahme nadolu. Na vry6tane uspqh da se stoplq daje poneje nalojihme nqkakvo dosta byrzo tempo. 4uva6e se samo pryhtene i jvakane na 12 4ifta obuvki kakto i dyjda, koito 6iba neprestanno po ka4ulkata.
Vyrveiki kym lednika, to4no predi nego se preminava prez nai-burnata prohodima reka, koqto se zahranva ot samiq lednik, no i ot edin ot po golemite vodopadi gore na skalite. Na idvane vodata stiga6e do malko pod kolqnoto. Sega pyrvite tri grupi uspqha da q presekat kato vodata in be6e nad kolenata, a za byrza planinska reka tova si e opasno za6toto te4enieto napravo ti otnasq karakata, a po dynoto ima i kamyni koito sa dosta nestabilni i ima golqma veroqtnost da zaplava6 po te4enieto. To4no, se bqhme zasislili da presi4ame, az daje bqh nagazil bqh pryv, no ni vyrnaha. Vodopada gore zapo4na da bylva dosta voda i rekata po6turq. Aide obratno. Kazaha 4e bilo normalno obiknoveno se izti4al za okolo 20 minuti i posle moje da se premine, poneje te4enieto otslabva. Da ama predpolaga trqbva i dyjda da spre. Samo 4e ne sprq, daje se zasili. Zapo4na da se govori za helikopter i spasitelni akcii. Vsi4ki se zaradvahme. Bezplatno vozene na helikopter.

Sled kato pomryznahme 30 minuti i vodata ne namalq, izpratiha helikoptera. Az bqh pryv i pokazah na drugite kak ne trqbva da si udrqt glavata kato vlizat v kabinata :). Za syjalenie helito samo ni prehvyrlq6e na drugiq brqg na rekata (abe pone 100ina metra polet si ima6e:)). Na vry6tane na nikoi ve4e ne mu puka6e ot rekite. Daje brod ne tyrsehme, bqhme tolkova mokri 4e gazehme nared. Haresa mi, vinagi sym iskal da gazq taka, ne znam kakvo me e spiralo predi.

Ve4erta grupata otnovo se razdeli da spi na dve razli4ni mesta. Vsy6tnost ne 4e ima6e zna4enie, seloto e 300 kvadratni metra. Vse pak BG grupata bez men, spa v nqkakyv motel, a az i Piotr v hostela. Toq hostel be6e dobyr. Poneje sled kato si vyrnahme ekipirovkata az se pribrah bos, za da ne si namokrq obuvkite (:))) ironiq a) se bqh namryznal qko i misleh 4e 6te se razboleq, re6ih da si vzema edin gore6t du6. Tykmo izlqzoh ot staqta i trygnah da tyrsq banqta, kogato sygledah sauna. Tova be6e prosto edinstveniq kysmet v poslednite 24 4asa. Saunata e edinstvento spasenie sled premryzvane, kakto i 4ervenoto vino ama to sled saunata. Sled tova bqh kato nov.

Na drugiq imahme nai-sinioto nebe, koeto sym vijdal ot sedmici - nqkoi tam gore se podigrava s nas mi se struva. S Piotr se zasilihme s kolata kym lednika da mu pravim snimki. Nqma6e vreme poneje imahme sre6ta s drugite v 8:00 i zakysnqhme malko, no gledkata be6e za6emetqva6ta i si struva6e da iztyrpim mrynkaneto.

Pytq na obratno be6e mn krasiv. Ot tolkova gledki ne znae6 na kyde da gleda6. Prohoda se nari4a Arthur's Pass i vsy6tnost e nacionalen park. Ploski kato tava dolini i Planinite sqka6 ot ni6toto zapo4vat da se izdigat, nagore, nagore dokato se pokriqt sys snqg. Na edna ot otbivkite nad edin viadukt ima i papagali Kea, koito sa se nau4ili da si stoqt tam i da grabqt ot turistite kakvoto mogat. Kea sa planinski papagali, koito ne znam s kakvo sa izvestni osven s nahalstvoto si, no sa dosta simpati4ni. Kazvat 4e qdat i myr6a, nqkak ne moga da svyrja s papagala s qdeneto na razlojeni trupove, no moje i da e vqrno. Vse pak trqbva i da pravqt ne6to razli4no ot tova da stoqt na ramoto na nqkoi pirat i da kre6tqt Io-ho-ho.

Na leti6teto v Christchurch se namira Antarkti4eskiq centyr. Ot tam se organizirat ekspediciite za Antarktika, no 4ovek moje da se zapoznae s jivota v Antarktika, da vidi pingvini i t.n. Vse pak ne vlqzohme za tour-a. Samo v magazina za suveniri se razpisah - 6terka mi ve4e ima teniska, 6apka i pingvin :).