Sunday, August 24, 2008

Weekend v Wellington

Kakto obe6tah, tozi pyt 6te ima mra4ni snimki. Sybota be6e dobre ama nie ne bqhme za snimka. S Mitko i Piotr izlizahme ve4erta. Tuka horata sa NENORMALNI. Drugiq pyt 6te izlqza s fotoaparat. Zima e, a stotici hora hodqt piqni po ulicite, nqkoi oble4eni, drugi bosi, no s kostiumi, za6toto nqkyde sa si zagubili veroqtno obuvkite. Ima i dosta hora s maskaradni kostiumi, a 4estno kazano takiva sym vijdal i prez sedmicata, makar 4e mai be6e srqda ili 4etvyrtyk, a tuk srqda i 4etvyrtyk sa kato petyk i sybota. Syvsem seriozno v petyk sutrinta kato trygna za rabota ulicite sa pusti.


V BG kogato sym izlizal po ulicite ve4er, no ne i prez zimata dyrja da pod4ertaq 4e v BG zimata e myrtvilo, sy6to sym vijdal podpiinali hora, no pove4etosa trezvi i se razhojdat kato glytnali bastun i gledat sqka6 toku 6to sa slezli ot koricite na nqkoe spisanie. Tuka vsi4ki sa masovo piqni, v nai-razli4ni stepeni, no to si i zavisi koi koga e zapo4nal. Courtney sreet e ulicata kydeto se vihri no6tniq jivot tuka - 10-ina zavedeniq naredeni edno zad drugo s kapacitet za 300 4oveka tam ima postoqnene kontingent ot nai-malko okolo 1000 piqni hora. Jenite sa dosta po piqni ot myjete, trqbva da im se priznae - vyob6te ne im puka. Syvsem normalno e da vidi6 dvama myje da se opitvat da vla4at piqnata kaka, koqto e pripadnala vremenno. Drugi pyk ako nqma koi da gi vla4i prosto si lqgat na trotoara dokato se osvestqt i posle pak.


Na drugiq den hodih da bqgam, koeto pokazva 4e po skoro sym bil pasiven nabliudatel otkolkoto aktiven u4astnik v masovoto pianstvo na NZ srednata klasa. Slynceto taka prejurq6e 4e me izgarq6e prez teniskata. Tuka ozonov sloi nqma i navsqkyde se prepory4va da se maje6 sys slynceza6titni kremove.


V sybota ve4erta se naloji da se vidim s dvamata bak6ove. Prodyniha mi telefona prez sedmicata da sme se videli. Uredihme go, kakto ve4e pisah i predi izslu6ah istoriqta ot magazina o6te 3 pyti. Vednyj zaradi men, da ne bi da sym q zabravil, vednyj zaradi Mitko 4e toi ne q znae6e i vednyj ot po-malkiq brat koito zapo4na da mi q razpravq sled kato se napi i zabravi 4e sym q 4uval. Osobeno me izdrazniha v edin moment, kogato edin servitor se pribliji i vika mom4eta ot kyde ste? Na6ite vednaga grubo go otsviriha - ot dale4e. Az mu kazah 4e sym ot BG, a toi 4oveka se okaza gryk. Tuka na6ite se vkliu4iha: Abe ti poznava6 li gryckoto ob6testvo tuka? Poznava6 li toq, toq i onq? - izrejdaiki nqkolko nerazbiraemi veroqtno grycki imena. Mom4eto ne gi poznava6e i si trygna. Ne sa samo mangalite deto ni gradqt imidja po sveta, srednostatisti4eskiq bylgarin si e edin borsuk, koito se sramuva ot tova, koeto e ama ne mu e vinovna dyrjavata za tova 4e e takyv.


Ndelqta s Piotr otidohme na 14km razhodka do Devil's Gate da tyrsim nqkakvi tiuleni. Na taq snimka ve4e sme izminali 1-2 km, a trqbva da stignem do nai-dale4niq hylm, tam kydeto se vijda ne6to kato zyb v osnovata na hylma do vodata. Tam e Devil's Gate, tam sa se nastanili i typite tiuleni.

Valq prez cqloto vreme. Qketo mi bi trqbvalo da izdyrja na 3000mm voda, no podgizna cqloto, kakto i dynkite, ga6tite mi sy6to bqha morki. Dobre 4e obuvkite mi sa dobri. Tova e edno dosta mra4no mqsto. Goli skalisti hylmove, ot koito neprekysnato se sipqt kamyni, a ot drugata strana okeana se my4i da izkyrti kraibrejnite skali. Cvetovata gama naokolo e sy6tata kato vyv filma Garvana, za koito si spomnq tozi film. Vypreki 4e mra4nite i surovi pezaji mi dopadat, nastroenieto mi dosta padna dokato se doberem do celta.
Tiulenite gi vidqhme, uspqh samo da gi napsuvam i se vrytnah da si hodq. Piotr be6e s 4adyr prave6e si snimki i ne byrza6e osobeno, napsuvah i nego. Eto go Piotr s 4adyr4eto zastanal na Devil's Gate , a az mu pravq snimki dokato use6tam kak vodata zapo4va da pronikva prez qketo mi.




Ve4erta pih avstraliisko cabrnet. Lo6i navici pridobivam mi se struva. No vzimam re6enie ve4e samo na vino minavam ot birata mi se poduva korema.

Planove

Dosta vreme mai ne sym postval. Ne 4e ni6to ne se slu4va, no ni6to za koeto da iskam da pi6a tuk. Prez sedmicata rabota, a weekenda obiknoveno hodim do nqkyde. Jivota tuka vze da pridobiva dosta ednoobrazna forma, a tova nikak ne mi se nravi. V na4aloto dori hodeneto do magazina mi se struva6e interesno, vijdah ne6ta, koito nikoga ne sym vijdal po na6ite magazini, daje si gi kupuvah za da gi opitam. Sega si imam nqkoi stoki, koito si kupuvam redovno i daje ne se oglejdam - vlizam, grabvam i izlizam.
Mislih si naposledyk, 4e neprekysnato se oplakvam 4e vremeto e skapano i podtiska6to, a vsi4ki snimki, koito slagam sa vse slyn4evi. E ot posledniq weekend snimkite sa takiva kakvoto e vremeto tuk prez pove4eto vreme.
Za tozi weekend imahme golemi planove. Zalojil sym ve4e vyprosnite 3-4 NZ celi i po4vam da si gi gonq. Na Piotr mu kazah pove4e da ne me tysi da obikalqme po razni typi mesta. Vyrha na glupostta be6e edno grad4e, koeto trqbva6e da e nqkakyv centyr za degustaciq na vino Matrinborough. Na po typo mqsto prez jivota si ne sym stypval. Sled tova re6ih, 4e ne iskam da vidq nito edin grad pove4e v taq dyrjava osven Auckland i Queenstown. malko se otplesnah, zna4i pyrvona4alnata mi ideq be6e da hodq da karam board na mount Ruapehu, prez sedmicata padna rekordno mnogo snqg i pokrivkata tam be6e 4.5 metra. Za syjalenie rekordnata snejna pokrivka 6tqla da im otneme rekordno mnogo vreme za da napravqt pyti6tata prohodimi, a i prognozata za weekenda be6e silen vqtyr, a da karam do tam posred no6t okolo 7 4asa i da se okaje 4e lifta ne raboti e dosta gaden variant. Otpada za po-natatyk, makar 4e snega nqma da e tolkova dobyr.
Vtori variant razrabotihme s Piotr. V tozi re6iha i ostanalite ot grupata da se vkliu4at. Pak vzimame kola i trygvame v sybota v 4 sutrinta, no otivame do Rotorua da gledame geizeri i kal, a na drugiq den otivame v izvestnite tuk Waitomo caves, kydeto da pravim black water rafting. Celiq tour se kazva Lost World i mislq 4e e dosta veroqtno tam da e sniman filma. Na4aloto e spuskane s vyje okolo 100 metra abseil, posle te mqtat v nqkakva podzemna reka i trygva6 prez neq kyde s pluvane, kyde s hodene. Edinstvenata svetlina e ot febner4eto na kaskata i ot proslovutite Glowing worms. Nqkakvi pe6terni syzdaniq, koito fosforescirat. Dosta podrobno go opisah, no ne zaminahme. Prognozata stana o6te po gadna i re6ihme da ostanem v Wellington i da se napiem. To i bez tva tuka vsi4ki samo tva pravqt.
Strannoto e 4e kolegite ne sa obikalqli nikyde iz stranata. Gledat snimkite i se 4udqt tova Nz li e? Ami nqma kak da razberat kato se podkarvat ot petyk ve4erta i ne iztreznqvat do nedelq.

Sunday, August 17, 2008

O6te edna sedmica mina

Porednata sedmica se izniza. Vse pove4e zapo4vam da vnikvam v obstanovkata i 4estno kazano ne mislq 4e bih iskal da jiveq tuka. Ne moga da go definiram o6te, no ima ne6to koeto ne e syvsem nared v taq dyrjava. Kakto i da e. Sedmicata izte4e i ve4e planirame weekenda. S Piotr sme re6ili da vzemem kola pod naem i da poobikolm nablizo. Nabelqzali sme nqkoi ot malkoto zabelejitelnosti naokolo. Ednoto e nqkakyv visq6t most, koito bil dylyg 94 metra a drugoto sa nqkakvi skalni obrazubvaniq i nai-iujnata to4ka na severniq ostrov, kydeto ima far i tiuleni. Nqma da razkazvam podrobno, za6toto ima snimki s komentari v snimka.bg.

4estno kazano za men interesnoto izjivqvane ne be6e da vidq fara, tiuleniete i visq6tiq most, a da 6ofiram s desen volan ot lqvata strana na pytq. Dosta e stranno v pyrviq moment. Vzehme sravnitelno golemi4ka kola - edin SUV - Hyunday Santa Fe. Kolata be6e na 4000 km. Nqma6e i draskotina po neq zatova re6ihme da si platim i dopylnitelnata zastrahovka za 6teti pod $750. Vzehme i edna navigaciq ta da ima pone nqkoi v kolata, koito da kazva pravilnata posoka.

Pyrvata mi rabota kato podkarah kolata be6e da mina prez edin bordiur i da vlqza v nasre6tnoto. Dori navigaciqta ne uspq da me spre. Posle sviknah. Ve4erta se ka4ih do mount Victoria za da svikna s kolata po ostri zavoi na tesen pyt i vsi4ko be6e nared. GPS-a na vry6tane malko se obyrka i bez da iskam se ottrenirah da minavam po vsi4ki krygovi dvijeniq na Wellington, vse pak nakraq uspe6no stignahme do kvartirata.

Hodihme s Piotr i do supermarketa s kolata. Tam kakto si vyrvqh iz magazina i sygledah dva podozritelni subekta, koito se oglejdaha kato gyrmqni zaici i cykaha s ezik. Trygnah sled tqh za6toto mi se stori 4e govorqt na bg. Okazaha se BG bak6i6i, koito sega sa NZ bak6i6i. Dvama bratq - ediniq ot 3 godini tuka, a drugiq ot 1.5. 45 minuti mi razkazvaha jitieto i stradaniqta si, obqsnqvaha mi za jivota si tuka i ako znaeh 4e sedmica po-kysno 6te mi se naloji da 4uq vsi4ki tezi istorii o6te 3 pyti 6tqh da izbqgam s pisyci. Razmenihme si telefonite i se razbrahme da se 4uem za po bira. Vmetnaha 4e imalo i grycka taverna nqkakva sobstvenika im bil priqtel i mojelo da otidem - kakva neveroqtna vyzmojnost da nadniknem v ejednevieto na emigranta :) i to ne kakyv da e emigrant a bak6o. Vse pak polu4ih i cenni ukazaniq ot tqh. Spomenah im 4e ne sym vidql policeiska kola otkakto sym tuka, a te mi kazaha da ne si pravq iliuzii, imalo dosta i bili civilni. Vsi4ki spazvat ograni4eniqta 4e globite bili soleni.

SUV-a e dosta udobna kola za takiva destinacii. Tuk pyti6tata sa strahotni. Dori tam kydeto nqma asfalt ne sa nikak lo6i, no vse pak dobre 4e bqhme s AWD 4e iny4e moje6e i da zakysame na nqkoi mesta, osobeno kogato trqbva6e da presi4ame razni reki, koito nebrejno se spuskaha prez pytq.

Vsi4ki naistina spazvat pravilnika. Ograni4eniqta sa 100 za izvyn grada, malko predi grada e 70 i v grada e 50. 4ast ot pytq be6e s dosta ostri zavoi s dylboki propasti otstrani na pytq, a ot drugata strana skali, koito zapo4vat na polovin metyr ot pytq. Platnatya sa tesni, no se kara bez naprejenie, prez opredeleno rastoqnie ima dopylnitelna lenta za izprevarvane, no i bez neq horata tuka kato gi zastigne kola pri pyrvata otbivka namalqt i spirat za mine koito byrza. Basi kolko sa prosti, vmesto da nastypqt gazta i da mu pokajat na toq, 4e mogat da karat ako iskat.

Na Desi i stava lo6o v kola. Imala problemi s vestibularniq aparat. Na vry6tane dosta se izmy4i. Vale6e, smra4ava6e se i ima6e dosta koli po pytq sys zavoite, a az mai karah malko byrzo, za6toto nqkolko pyti spirah za da vry6ta pory4kata.

Ne6to ne sym dovolen kakyv obrat vzima bloga, stana dosta opisatelen, no mi se struva 4e ne opisvam ni6to insteresno. Imam 4uvstvoto 4e obikalqm iz taq strana bez da moga da si napravq nqkakvi svestni zakliu4eniq za kakvoto i bilo. Prosto si hodq gledam, pravq nqkolko snimki i otivam na drugo mqsto. Ne6to trqbva da se promeni. Mislq 4e pove4e nqma da davam pari za da obikalqm po hrastalacite samo i samo za da se otide nqkyde. 6te si nabeleja 3-4 ne6ta, koito iskam da napravq ili mesta, na koito da otida.

Weekend v Picton...prodyljenie :)

V Picton pristignahme okolo 8 4asa. Stovarihme se na pristanishteto i vsi4ki poglednahme vyprositelno kym Piotr. Toi e na6ata hode6ta enciklopediq. Iz4el e vsi4ki pytevoditeli za NZ i o4akvame kydeto i da optidem vednaga da bydem osvedomeni za accomodation, qdene i zabelejitelnosti. Kolejkite daje se dopitvat do nego dali svetlinata e podhodq6ta i ako odobri zapo4va edno snimane strahotiq.
Trygnahme prez Picton na lov za mqsto za spane. "Grada" v 20:00 4asa izglejda sqka6 predi 2 sedmici e imalo evakuaciq i vsi4ki vkliu4itelno ekipite na grajdanska za6tita sa uspeli da napusnat raiona bez nito edna jertva - nqma nikoi. Namerihme edno motel4e i se spazarihme za dve stai, koito doidoha dosta snosno po $25 na 4ovek.
Glada vze osezatelno da napravlqva deistviqta ni i byrzo otkrihme edin irlandski pub. Be6e dosta mizeren i ednovremenno s tova uiuten. A i mai be6e edinstvenoto mqsto, koeto rabote6e, osven supermartketa, koito sled 20 minuti zatvarq6e. Manjata be6e mnogo dobra - qdoh nqkakyv agne6ki drob s kartofeno piure i nqkakva slatka i obilno go polqh s Guiness. Mn dobra bira e tova, vypreki 4e naposledyk se privyrzvam kym ale. Leka poleka zapo4na podozritelno razdvijvane i neusetno kry4mata vze da se izpylva s gly4ka. Nqkak si li4e6e 4e posetitelite imat irlandska kryv, veseli, grymoglasni, no pyk do boi ne se stigna pone dokato nie bqhme tam, taka 4e qvno ne bqha 4isti irlandci. Dvete kolejki i Piotr si trygnaha, nie s Mitko ostanahme za po o6te edna-dve biri. Piotr gi zavel do motela, a toi poobikol grada da potyrsi zabelejitelnosti. Mislq 4e tozi 4ovek trqbva da go pokazvat po panairi.
Sutrinta vremeto e... kak da go opi6a? Moje bi kristalno e dumata koqto pyrva mi idva. Studena zimna novozalandska utrin, kakto po-kysno razbrahme nai-studenata ot 20 godini (-4C), bez nito edno obla4e na nebeto i bez polyh na vqtyra. Zaiznizvahme se za kym pristani6teto da si tyrsim prevoz do Ship Cove.
Moje bi e momenta da vmykna kakyv be6e plana za weekenda :) Eto go plana: Vzimame ot Picton vodno taxi do nachaloto na edna turisti4eska pyteka - Queen Charlotte track. Dylga e 71 km. Nachaloto i e ot Ship Cove - mqstoto na koeto kapitan Kuk prekarval dosta dni v kompaniqta na mestnite maori dokato si poprvql koraba. Plana be6e ot tam da vyrvim po pytekata okolo 5 4asa (14km) i korab4eto da ni vzeme ot nqkakyv kei, koito trqbva6e da otkriem. Eto i ob6ta karta na mar6ruta.
Namerihme si korab4e, nqkakyv dylgokos nehranimaiko ni vze za po $55. Ka4ihme se na korab4eto i trygnahme. Dosta e priqtno v tiq Marlborough sounds. Osobeno sega, kogato nqma turisti. Vidqhme i delfini. Vednaga se domyknaha do lodkata i zapo4naha da igraqt okolo nas. Prekrasni syzdaniq sa. Skippera (taka 6te nari4am toq deto kara lodkata, 6toto ne e kapitan ama i lodkar malko ne mi zvu4i) kaza 4e i kitovete ponqkoga idavali do tuka. Poakza mi i snimka na kosatka na telefona si. Posle mi zarazpravq ne6to za jenite kiwi-ta oba4e, taka 4e moje i da sym propusnal ne6to da prosto da mi e pokazval snimnka na jena si :). Mnogo go tormoze6e fakta 4e jenite v NZ sa adski grozni. Prez cqloto vreme mi se oplakva6e sqka6 az sym magiosnik i ei sega 6te mahna s pry4kata da im mahna po 50-60 kila ot zadnicite, 6te im iz4eznat kosmite ot pod mi6nicite i 6te po4nat da se kypqt :). E ne sa 4ak taka de ama ima6e v Picton nqkoi ekzempliari, koito spokoino mogat da skopqt bik samo s pogled. Ot edin 6ofior na avtobus v Picton razbrahme 4e minaloto lqto v sysedniq zaliv imalo jenski kit s malko bebe, taka 4e vyprosnite sounds sa dosta pose6tavano mqsto ot raznite morski bozainici.

Pytekata se vie prez edni bair4eta kato ot vreme na vreme ima dupki sred dyrvetata, ot koito se razkrivat razni peizaji, koito ni zabaviha dosta i nakraq se naloji az i Piotr da se zasilim i da ostavim Mitko s kolejkite za da uspeem da zadyrjim korab4eto. Stignahme na vreme da piq dve biri na brega na edna peika, v snimka.bg v albuma sym napravil opit da se fotografiram v tozi blajen za men moment. Kolegite prez tova vreme uspeli da ni podminat 6toto nqma koi da gleda tabelkite ili da slu6a, kogato se kazva do kyde trqbva da stignem ta si poigrahme na gonenica. Nie s korab4eto snovem mejdu dva keq a te pravqt sovalki po brega tu kym ediniq tu kym drugiq kei. Dosta zabavno be6e, pone za men :)). Na vry6tane skippera me pita dali iskam da karam korab4eto. Karah po4ti prez cqloto vreme :) dosta e lesno. Kaza 4e po princip vodite tuka sa spokoini, no imalo i buri i togava mojelo da se vdignat vylni do kym 4-5 metra. Poslednata takava bil s nqkakva malka lodka, a vqtyra bil kym 130 km/h abe kofti rabota. Pokaza mi nqkakvo seli6te kydeto sre6tu $3000 si ostavq6 deteto i sled tri sedmici si go vzima6. Samo 4e ve4e ako mu hvyrli6 kamyk po glavat vmesto da pla4e go natro6ava sys zybi i pita za o6te. Na negov priqtel dy6terqta bila dosta hubavo momi4e, no pu6ela i piela. Pyrvoto ne6to koeto napravili s neq kato q zaveli bilo da q natikat v edna kalna lokva i cqlata da q ovalqt v neq. Sled tri sedmici bila nov 4ovek.
Domyknahme se do Picton. I dori uspqhme da hvanem ferry-to za Wellington v 19:00. Tozi pyt proliva be6e spokoen a i bqhme v edna zali4ka s televizor, ot koito ni obly4vaha s film4eta na Walt Disney.

Monday, August 11, 2008

Nov blog nov kysmet - NZ prodyljenie

Ami smenqm bloga. Stariq e dosta baven i kuc. Nqkolko pyti mi napravi nomer, koito taka i ne mojah da preglytna. Predpolagam na vseki koito raboti s produkt na Microsoft se e slu4valo kakto si raboti i prilojenieto da se bug-ne i posle cqlata rabota na vqtyra. Ta s predniq blog mi se slu4iha nqkolko takiva slu4ki i zatova pove4e tam ne iskam.

Vtora sedmica sym v NZ. S jivota tuka lesno se svikva, vsi4ki sa 4ujdenci i nikoi ne te gleda kato izvynzemno. Ve4e i akcenta po4vam da dokarvam, kato se vyrna v Europe nikoi nqma da mi razbira angliiskiq.

NZ dollara pada i s nego padat i zaplatite ni. Studentskiq jivot 4uka na vratata sys stra6na sila. I tam kydeto jiveq e vse e edno sym v studenstki grad. Vsi4kite mi kolegi sa v sy6tata sgrada. Tok i voda ne pla6tame i ne vednyj sym zabelqzval, 4e kolegite stoqt na otvoreni prozorci s pusnati dve pe4ki. Samo deto na prozoreca nqma naredeni burkani, 6toto do tuka nqma koi da izprati, a i da se prenesat ne mogat 4e na mitnicata s hrana ne puskat.

Idva vtoriq weekend. Sedmicata nqma da q opisvam, ne e interesno. Grada e malyk vidqhme vsi4ko. Ot dosta vreme se kanq da otida da se katerq na edna stena, koqto e na pristani6teto i e blizo do nas. Taka i ne sym oti6yl da vidq kolko struva. Edinsvenoto ni raznoobrazie e da si kupim bira, koqto za edna sedmica si uveli4i cenata s po4ti 70%, a kym momenta v koito pi6a se uveli4i s o6te tolkova. Napravo nzn kakvo stava tuka. Zapo4vam da pestq, 4e posle da ima pari za obikalqne kato doide Plamena. 6te pestq ot bira i qdene. Weekendite smqtam da gi karam malko po bitnishki, no vse pak da poobikalqm.

Za tozi weekend sme planirali hodene do Picton, koeto e Iujniq ostrov. Otiva se s ferry-to koeto presi4a proliva Cook. Ne napravihme rezervacii, za6toto vyob6te ne be6e qsno koi 6te idva, koga iska da idva, zatova se razbrahme 4e v sybota sutrinta az i Piotr 6te otidem do Pristani6teto da kupim bileti. To moje i online, ama kakto se okaza saita zabi i vse pak se naloji da byhtim do tam. Ve4erta si sgotvih riba i si pieh bqlo vino, kogato Mitko Vryhletq s 1 liter Absolut. Vzel go za $50 ot nqkakvo magazin4e koeto se namiralo to4no do nas. Provali mi iny4e iztyn4enata ve4er. Tvyrde skypata riba Groper (po-skypa se okaza i ot Tuna) ot iztyn4eno qstie podneseno s dobre izstudeno novozalandsko bqlo vino, se prevyrna v meze za vodka bez razreditel. Sled nqkolko 4asa zapo4na otkrivaneto na olimpiadata, sybudih s v 4 4asa na divana - gledah otkrivaneto :), re6ih 4e dostaty4no sym gledal i si legnah. Mitko se sybudil kym 6 i toi kato men re6il 4e mu stiga olimpiada i toi oti6yl da spi.
Stanah rano. Iskahme da hvanem ferry-to v 10:00. dobre 4e re6ih pyrvo da proverq ima li bileti. Nqma6e :). Re6ihme 4e 6te vzemem za 14:00. Gaz do pristani6teto. Reisa ot 10 otmenen i e slqt s tozi ot 14:00 i bileti nqma :). Ha taka. 4oveka kaza 4e imalo i drug operator. Interslander. Namirali se malko po nadolu ot tqh. Trygnahme nie bodri da tyrsim drugiq operator. Po edno vreme sled okolo 30 minuti skorostno hodene v dale4inata sygledahme nacionalniq stadion po rugby. Piotr si spomni 4e na kartata bil vidql 4e Interislander se namiral na izvestno razstoqnie sled nego. Minahme prez cqlata industrialna zona na Wellington. Po moi iz4isleniq ot v ky6ti do tam bqha kym 6-7km v ednata posoka. Kupihme bileti za 14:00 i se vyrnahme pak pe6a, 6toto do tam nqma redoven transport. Vsi4ki otivame bez Desi.
Proliva Cook be6e adski buren. Ferryto trygna s 2 4asa zakysnenie. Mitko hodi da draifa. Na men mi haresa - plavaneto ne draifaneto na Mitko :). Stoqh na palubata, a vylnite se razbivaha i mokreha vsi4ko. Predpolagam 4e ne sa bili 4ak tolkova silni, no pone edno 5m ima6e vylni po edno vreme. Ot nqkoi po golemi koraba napravo se spuska6e nadolu i zabiva6e nos v sledva6tata. Celiq se trese6e i vibrira6e ot udarite. Skoro prikliu4i. Proliva ne e mn golqm za 3 4asa se stiga do Picton.
Sledva prodyljenie...